Telepítenék SQL Server Express-t, de nincs szerverem hozzá

Nem is kell! Az SQL Server Express remekül el van egy asztali gépen is! Gyakran visszatérő kérdés az ügyfeleimtől, hogy mi is az SQL Server Express? Sokakat már a nevében szereplő "Server" szó visszariaszt. Milyen számítógép vagy esetleg szerver kell hozzá?

A Microsoft SQL Server termékcsaládjában az SQL Server Express egy belépő szintű adatbázis, amely a mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak kínál ingyenes megoldást, hogy kialakítsák az adatvezérelt döntéstámogató rendszerük alapjait, amelyhez az első lépés, hogy legyen egy adatbázis.

Az SQL Server Express-t egy sima alkalmazásként kell elképzelni, amely szerverhez hasonló funkciókat is el tud látni. Viszonylag kis igényű, a mai - a régebbiekhez képest jóval nagyobb teljesítményű - PC-ken remekül elfut, akár a háttérben is. 

A telepítés után az SQL Server Management Studio biztosít grafikus és felhasználóbarát kezelőfelületet.

SQL Server Management Studio

  • Segítségével létrehozhatunk egy akár több adatbázist, benne táblákat, nézeteket, tárolt eljárásokat stb. 
  • Feltölthetjük adatokkal és műveleteket végezhetünk velük.
  • Jogosultságokat állíthatunk be a felhasználóknak illetve tábla és séma szintű jogosultság is definiálható.
  • Az adatbázis tervezéshez is biztosít grafikus felületet. 
  • Kapcsolódhatunk hozzá külső alkalmazásból is, így a későbbiekben a hozzátartozó Reporting Services segítségével akár direktben riportolhatunk az adatbázisból.

És még órákig sorolni lehet a funkciókat...

A kezelőnyelve SQL konkrétan T-SQL. Tehát az SQL / T-SQL nyelv is gyakorolható benne. 

A telepítése elég egyszerű. Magyar nyelvű telepítési útmutatókat itt találsz.

Az SQL Server Express With Advanced Services tehát remek lehetőségeket biztosít a kezdetekben mind gyakorláshoz, mind pedig az adatvezérelt rendszerünk alapjainak kialakításához.  

És ha kinőnéd az SQL Server Express változatát, akkor jöhet a fizetős, de jóval nagyobb tudású Standard vagy akár Enterprise változat! Ezekről itt olvashatsz. 

Az SQL Server Express-ben készült adatbázis természetesen könnyedén migrálható a Standard vagy Enterprise változatokba, tehát tökéletes prototípusnak vagy első adatbázisnak.

Kezdd el használni még ma! :-)

Megjegyzés Hozzáfűzése