Egyedi szoftverfejlesztés, mire figyelj oda?

Szinte mindegyik vállalkozás életében előbb vagy utóbb, de felmerül az igény egy olyan alkalmazásra, amely kifejezetten a saját folyamatainak és a saját igényeinek megfelelő. Ekkor kerül képbe az egyedi szoftverfejlesztés

Sokan félnek belevágni egy ilyen projektbe, annak ellenére, hogy a folyamatok vállalkozásra szabott automatizálása olyan erőforrás felszabadulást eredményez, amely a gyors megtérülés mellett, versenyelőnyhöz is juttathatja a vállalkozást.

 

De mire kell odafigyelned, hogy sikeres legyen az egyedi szoftverfejlesztés?
 
Mikor merül fel egy vállalkozás életében az egyedi szoftverfejlesztés?

Általában akkor merül fel az egyedi szoftverfejlesztés opcióként, ha a piacon elérhető szoftverek vagy nagyon drágák, vagy egyáltalán nem fedik le a vállalkozás folyamatait. Jó esetben erre azelőtt fény derül, mielőtt elköltöttünk egy vagyont ezekre a szoftverekre.

Milyen a jó szoftver üzleti szempontból?

Egy szoftver akkor jó, ha minél pontosabban leköveti az üzleti folyamataidat. DE a "vállalkozásra szabás" költségei nem kerülnek többe, mint maga a szoftver!!! És nem utolsó sorban használják a bevezetés után is, azaz "megéri az árát".

Hogyan lesz jó az egyedi szoftverfejlesztés?

Ahhoz, hogy egy egyedi szoftver kifejlesztése sikerrel záruljon nem csak jó fejlesztő kell, hanem jó megbízó is. Néha úgy érezheted nehéz rátalálni jó fejlesztőkre, de azért nem lehetetlen! Mi is itt vagyunk! :-)

 
Milyen a jó fejlesztő? Hogyan legyél jó megbízó?

Egy jó fejlesztő átbeszéli veled az üzleti folyamataidat és segít kitalálni mire van szükséged. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jól ismerd a vállalkozásod üzleti folyamatait, hiszen ezt tudatnod kell a fejlesztővel. Ismerned kell a problémákat és annak üzleti megoldásait, hogy a fejlesztő pontosan leképezhesse ezeket a rendszerben. Tudnod kell, hogy mit vársz el a programtól, hogy milyen adatokat szeretnél látni illetve elemezni. 

Egy jó fejlesztő ezek alapján fel fog ajánlani neked megoldási lehetőségeket és kérdéseket fog feltenni, mert tapasztalt és tudja, hogy milyen problémákra milyen megoldásokat érdemes alkalmazni. Ha a fejlesztőd ellenben nagyon csöndben tudomásul veszi az általad elmondottakat, akkor kezeld fenntartásokkal! 

Minél több információt át tudsz adni a fejlesztőnek a folyamataidról, annál jobb rendszert tud neked fejleszteni. Amit nem mondasz el neki, az nagy valószínűséggel nem kerül bele a rendszerbe. 

Egy tapasztalt és innovatív szemléletű fejlesztő fel fogja hívni a figyelmedet arra, hogy mi az amit még célszerű lefejleszteni a jövőre nézve. Ilyenkor ne hurrogd le azonnal, hogy nincs több pénz a fejlesztésre, hanem mérlegelj, vizsgáld meg, hogy milyen valószínűséggel következik be az, amit a fejlesztőd mondott. Miért? Mert ami most csak pár órával dobja meg az aktuális fejlesztést, az ha később kerül a rendszerbe, akkor akár egy teljes rendszerfejlesztés árába fog kerülni.

Egy jó fejlesztő azt is megmondja, ha valamely fejlesztést, amely mögött még nem tisztázott a pontos üzleti folyamat, halasszatok el.

Vannak olyan esetek illetve üzleti folyamatok, amelyre nem az egyedi fejlesztés a jellemzően jó megoldás. Például a folyamatos jogkövetést igénylő számlázás saját célra jellemzően ilyen. Erre illik felhívnia a figyelmedet, bár ez inkább a becsületesség kérdése.

A szoftverfejlesztők jelentős része szeret "eltűnni", ez többnyire nem jelenti azt, hogy nem a te programodat írja, mindössze annyit, hogy meeting közben nem lehet programozni. :-) 

Érdemes előre megbeszélni, hogy mikor nézzétek meg hogy áll a fejlesztés. Ezt azonban nem naptári napok/hetek alapján célszerű kijelölni, mert lehet, hogy laikus szemmel látszólag nem történt semmi, mivel a felületen semmi nem változott, mégis több száz sor programkód elkészült mögötte. Ez felesleges feszültségekhez vezethet mindkét félnél. Sokkal inkább az egyes fejlesztési szakaszok lezárásakor (mérföldkövek) hozzatok össze megbeszéléseket, mert akkor mindkét fél látja hogy halad a projektmegvalósítás.

 

Mitől lesz sikeres tehát egy egyedi szoftverfejlesztés?
  1. Az üzleti folyamatok, problémák és megoldások ismerete.
  2. Pontosan tudnod kell mit szeretnél és el kell tudnod mondani ezt a fejlesztőnek.
  3. Tapasztalt fejlesztő, aki nem csak precízen és jól programoz, hanem érti az üzleti folyamatokat is.
  4. Egymás iránti tisztelet és bizalom a két fél között.

Nem egyszerű, de nem lehetetlen! :-)

Megjegyzés Hozzáfűzése